Sverige

Modig Machine Tool expanderar med nya internationella leverantörer

Modig Machine Tool Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett världsledande familjeföretag inom premium bearbetningscenter och producerar höghastighetsmaskiner för kunder inom bl.a. flyg och bilindustrin. Modig är i en expansiv fas och har genom stöd från Enterprise Europe Network börjat handla med tre nya internationella leverantörer.

Ett innovativt familjeföretag

Bolaget grundades 1947 av bröderna Modig i Virserum, en smedja som hade fokus att bygga Sveriges bästa klassmaskiner. Bolaget har från start visat på innovativa idéer, Modigs svarvar, universella borrar och bearbetningscenter är välkända över hela världen. Under 1980-talet började Modig utveckla ett höghastighets bearbetningcenter och har sedan dess legat i framkant gällande maskinstandard.

Kontrakt med leverantör i Europa

Modig är i en expansiv fas. 2017 uppgick omsättningen till 90 MSEK och 2018 till 323 MSEK. För att kunna hantera expansionen som innebar ökad tillverkning behövde Modig hitta fler leverantörer inom bland annat svetsade konstruktioner och gjutgods. 2019 tog bolaget kontakt med EEN och genom nätverket hittade Modig fyra nya affärskontakter med leverantörer i Europa. Tre företag som säljer svetsade produkter är belägna i Rumänien, Tjeckien och Slovakien. Modig har under 2019 även utvecklat samarbetet med befintlig affärspartner gällande gjutgods i Tjeckien, för vilken goda referenser även presenterats via EEN.

“Hjälpen har avgränsats till inköpsverksamheten, vi har fått in leverantörer med mer konkurrenskraftiga medel. Detta har resulterat i lägre kostnader på inköp av material, vilket gör oss mer konkurrenskraftiga och i förlängningen ger ökad vinstmarginal” berättar Tony Carlzén, inköpschef på Modig.

Ett stöd som sparar tid och resurser

Tony betonar att hjälpen varit extra viktigt eftersom Modig, likt de flesta bolag, har begränsade resurser. “För oss på Modig är det relativt nytt att hitta internationella leverantörer inom vissa produktsegment. Vi har fått välbehövlig hjälp från EEN i att hitta potentiella leverantörer, och det har gått mycket fortare än om vi gjort arbetet själv”.

Modigs största utmaning just nu är att arbeta med organisationen och fördela resurser för att framåt axla bolagets expansion. En uppväxling som innebär fler kundorder från flera branscher. “I grunden är vi ett företag med duktiga och innovativa personer, men allt behöver alltid bli bättre” säger Tony och ser ljust på Modigs framtid.

Tonys tips för att hitta rätt kontakter

Slutligen ger Tony råd till andra bolag som funderar på att använda EENs tjänster för att hitta nya affärskontakter. “För bolag med inköpsperspektiv så måste man tänka till innan man skriver sin profil i nätverket, annars får man alldeles för många svar. Var så avgränsad och specifik som möjligt för att locka till dig rätt bolag. Det är bättre att hitta ett fåtal som är rätt”.

Bild på Modigs maskinpark