Från liten smedja i byn Hasta till världsledande på sin marknad
Hasta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. startades 1982 av nuvarande ägaren Stefan Schörling i en smedja i byn Hasta utanför Arboga. De första smidda gardinomtagen blev populära i trakten och en affärsidé växte fram. Innovativa produkter i kombination med bassortiment i konkurrenskraftiga priser ledde till att Hasta idag är ett av de största svenska företagen inom textil och gardintillbehör. Nu satsar de internationellt för att utöka sin marknad.
Under åren har Hastas konkurrens ökat och marginalerna pressats. Företagets behov av att hitta ett kompletterande och modernt sätt att sälja ledde till att Hasta startade egen e-handel 2017. En satsning som lett till att företaget kraftigt med god lönsamhet. Nu vill man ta nästa steg och växa ut på den europeiska marknaden genom att anpassa sin verksamhet till internationell försäljning. Med en marknadsanpassning av befintligt e-handelskoncept och en ökad kunskap om hur de kan möta den ökande konkurrensen på snabba leveranstider på Europamarknaden ser Hasta stor potential internationellt.
– Hastas vision är att bli en ledande aktör på världsmarknaden inom området gardiner, gardintillbehör och solskydd. Med innovativa lösningar, patenterade produkter och fokus på att leverera senaste mode inom vårt område ska vi ta en ledande position på marknaden, säger ägaren Stefan Schörling.
Therese Danielsson, vd för Hasta fortsätter;
– Vår strategi är att driva egen e-handel i kombination med att sälja på andra plattformar såsom Amazon, Alibaba och andra starka e-handelsaktörer i Europa, både med eget varumärke och private label. Vi kommer även kunna stärka vår försäljning på DIY-marknaden och stora distributörer med ett modernt och mer konkurrenskraftigt erbjudande, med effektiva system och snabba logistiklösningar. Vårt mål är att dubblera företagets totala omsättning på 5 år samtidigt som vi stärker vår lönsamhet.
Rätt förutsättningar för produktion inom Europa
Idag görs slutanpassningen av kundspecifika produkter i Kina, men kunderna letar efter leverantörer som kan erbjuda kortare leveranstider och sälja i mindre kvantiteter. Med bra tullförutsättningar, lågt pris på arbetskraft och rätt placering av en fabrik i Europa kan vi bibehålla samma produktkostnad men förbättra logistiken till våra kunder avsevärt, något som ger oss oslagbar konkurrenskraft.
På lång sikt är den internationella satsningen en nödvändighet för att vara konkurrenskraftig på en hård marknad, där enbart de starkaste varumärkena kommer att överleva. Genom att kombinera specialistkunskap, bästa kundservice, innovativa produkter i kombination med ett effektivt produktflöde direkt från källan till slutkund blir vi starkast på marknaden i framtiden.
– När vi öppnar upp vår e-handel för Europa går vi från en marknad på 10 milj invånare i Sverige till 500 milj i Europa, säger Therese.
Värdefull information om lokal marknad
När Hasta skulle starta sin internationalisering fick de tips om Enterprise Europe Network (EEN) genom Almi Mälardalen.
Vd Therese Danielsson berättar;
– Enterprise Europe Network var en bra startpunkt för oss när vi ville börja undersöka möjligheter på andra marknader. De hjälpte oss med kontakter som gav oss värdefull information om den lokala marknaden vad gäller logistik, arbetskraft, infrastruktur, lagar och regler, kultur och annat som är av yttersta vikt när man ska börja agera på en ny marknad. Genom att vi fick möjlighet att undersöka marknaden med hjälp av EEN så kunde vi pröva våra idéer och få en klarare bild av vad som skulle krävas för att realisera dem. Tack vare detta har vi hittat bra partners som vi idag samarbetar framgångsrikt med och tagit ett första steg på den nya marknaden.
Bra tips på vägen – hitta ett bollplank!
– Det svåraste är ofta att få en start, att veta var man ska börja och att komma igång. Men har man en idé så finns det mycket hjälp att få. Innan vi kom i kontakt med EEN via Almi så trodde vi att vi var tvungna att klara det helt själva. Att ha någon att bolla med som har erfarenhet är väldigt värdefullt och kan ge en den där knuffen man behöver för att våga ta steget och testa sin idé internationellt, avslutar Therese.
