Sverige

Livsviktig AI-innovation siktar globalt

2017 fick ekonomistudenten Henrik Domellöf ett erbjudande han “couldn't refuse” - fem
år senare satsar det Umeåbaserade medicinbolaget Trients på att bli en etablerad global aktör.

Trients Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett medicinteknikbolag som tillhandahåller ett digitalt beräkningsverktyg inom sjukvården. Verktyget, som bygger på innovativ teknik och AI, skräddarsyr näring till för tidigt födda bebisar.
– Nutrition är en nyckelfaktor för god livskvalitet hos denna, sköra patientgrupp. Att säkerställa rätt näring till rätt patient kan i många fall vara svårt och ställer stora krav på såväl sjukvård som personal, säger Henrik Domellöf, grundare och VD på Trients.

Trients söker samarbeten, distributörer och kapital i en bransch som Henrik beskriver som stundtals snårig. Säljprocessen kan ofta ta flera år innan kontrakt skrivs och Henrik påpekar att en viktig egenskap som företagare är att vara ihärdig och vilja lära sig. Ett stöd i företagsresan är Peter Bäckström och Kurt Strömgren från EEN:s Umeåkontor hos Uminova Innovation.

– Peter och Kurt är ett klockrent och heltäckande stöd. De har exempelvis hjälpt mig med en finansieringsansökan till regionen och förmedlat kontakter i USA, fortsätter Henrik.

Trients har också fått rådgivning kring regulatoriska frågor som är viktiga för att växa globalt, samt hjälp att hitta samarbetspartners. I framtiden hoppas Henrik att kunna expandera Trients till ett par anställda, samt ha global närvaro på alla kontinenter.

Henrik Domellöf, grundare och VD Trients