Sverige

Björksav från Jämtland blir Norrlandsvin på export

Savhuset Åre AB är det jämtländska företaget som tillverkar drycker av björksav. Flera stora exportsatsningar under de senaste åren har gett resultat. Björksavsprodukterna har väckt stort intresse runt om i världen, både i Europa och USA men även i Asien, särskilt Kina.

Peter Mosten började i största hemlighet testa ett recept på björksavsvin från 1785. Det var i slutet av 80-talet som han fick i uppdrag att digitalisera forskaren och industrimannen Gunnar Jegrelius arkiv. Han hade under tre decennier samlat miljontals dokument från 1600-talet fram till 1981 om kemiska substanser och deras inverkan på människor och miljö. Ett unikt arkiv för framtida forskning, som bland annat innefattade ett recept på ett mousserande vin av björksav.

"Under flera år gjorde jag tester hemma i köket och i källaren. Först 2006 började jag tillverka på riktigt, fast i liten skala. Det blev en kanonnyhet i 240 länder över hela världen och CNN gjorde reportage. Jag var helt oförberedd på det. Och det var för tidigt för att göra storskaligt då."

Ständig produktutveckling

Idag ser det annorlunda ut. För några år sedan sålde Peter bolaget och jobbar vidare som anställd. Savhuset huserar nu i gamla Tillbryggeriet i Östersund och tillverkar flera olika Sav-produkter, med och utan alkohol. Från glögg till mousserande vin och det senaste tillskottet Sav Fjällvin som kommer ut i sommar. Det pågår en ständig produktutveckling med associationer utifrån grundreceptet. Nu är tiden mogen även för att nå ut på den internationella marknaden. Och intresset är stort.

– Vi ser att den svenska marknaden är för liten och vill satsa på export. Här har vi haft stor nytta av EEN-nätverket (Enterprise Europe Network) både för att få kontakter och även förfrågningar. Det är häftigt när utländska distributörer, importörer och influencers vill få kontakt med oss. Det var Sandra Festin, rådgivare för EEN på Almi Mitt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som introducerade oss för EENs tjänster och nätverk och även kopplade ihop oss med EEN på Dalarna Sience Park Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som har lång erfarenhet av att arbeta med Kina. Vi har också fått hjälp bland annat med att hitta producenter av förpackningar, en viktig del för att få ner leverantörskostnaderna.

Digitala mässor och föreläsningar

Savhuset har deltagit i flera mässor, både fysiskt och digitalt och fått stort gehör från Kina. Via EENs kontakter i Shanghai var Peter nyligen med och presenterade företaget via ett videomöte.

– Medan jag berättade om Sav fick de provsmaka både varma och kylda drycker, samtidigt som en tolk fanns på plats hos dem och översatte. Det gick väldigt bra.

Nu senast var Sav även med på China Food and drinks fair i Chengdu där de också fick pitcha och delta digitalt. Peter saknar ändå det personliga mötet och att vara på plats ute på mässor runt om i världen.

Unika jämtländska björkar

Enligt Peter är den jämtländska råvaran unik. Björkarna runt Storsjön växer på den optimala platsen med mineralrik mark, basiskt, rent vatten och frisk luft. Här tar de upp molekyler som ger slutprodukten bra karaktär och rätt smak. Dessutom är bygdens historia känd, utan föroreningar i marken. Ytterligare en fördel jämfört med att importera sav från andra länder.

– Vi har ungefär 20 dagar på oss under april-maj att tappa saven när tjälen går ur marken och träden omvandlar vatten till sav. Med vårljuset och de längre dagarna accelererar björksavsproduktionen under den här tiden. Så det gäller att jobba effektivt och samtidigt hållbart. Med våra metoder tar björkarna aldrig skada.