Sverige

Så hittade Farm Backsjön nya samarbeten ute i Europa

Carolina Visser är holländaren som flyttade till Sverige för 15 år sedan. Efter en framgångsrik karriär som processledare inom olika branscher runt om i världen, valde hon att lämna det hektiska livet. Helt spontant köpte hon ett hus i skogarna utanför Sollefteå. Här driver hon Farm Backsjön med livsstilscoachning och upplevelseaktiviteter.

Tack vare sitt starka driv och sina innovativa idéer har hon skapat en verksamhet som satt Backsjön på världskartan, inte minst när det gäller wellness.

– Jag ville byta liv och på bara några veckor hade jag hus, jobb och en ny kärlek i ett nytt land, säger Carolina Visser.

– Men jag tog också med mig min långa erfarenhet inom exempelvis teambuilding, gruppdynamik, sunt ledarskap och motivation för att nå långsiktiga mål. Det handlar mycket om att förändringar är tuffa, men att det alltid finns möjligheter, fortsätter Carolina.

Upplevelser i naturen

Carolina och hennes man Hasse välkomnar såväl företags- och kundgrupper som privatpersoner. De har byggt upp sin verksamhet utifrån naturens säsonger, med exempelvis hundspannsturer, guidade vandringar och även inre resor för att hitta sin egen harmoni. Men det är inte allt. Carolina är uppvuxen i en tulpanodlarfamilj. Hon tycker att Norrland är den perfekta platsen, tack vare frosten och klimatet, för en hållbar odling utan bekämpningsmedel. Därför driver paret även den nordligaste odlingen av tulpanlökar och anordnar årligen Tulpanfestivalen i Sollefteå.

Helt nya dörrar öppnades

Genom Almis nyhetsbrev fick Carolina upp ögonen för nätverket EEN (Enterprise Europe Network) där hon varit med på flera aktiviteter, bland annat Tourismmatch, en digital matchmaking som genomfördes i december 2020.

– Den gav tre roliga kontakter, varav två var i Bulgarien och en i London. En av dem var en spansk coach. Vi klickade bra och hon har även varit på besök! Vi kommer att samarbeta med våra olika erfarenheter, med coaching digitalt och på plats i Backsjön, berättar Carolina.

Under en annan digital matchmaking-mässa arrangerad av EEN i Slovenien – med fokus på innovation och digitalisering av resebranschen – träffade Carolina en österrikisk journalist som gör resereportage. Även hon reste till Backsjön för få uppleva platsen själv.

– Hon blev helt tagen av området och har nu samlat massor av material och redan skrivit reportage för ett magasin med 800 000 läsare. Det blir toppen när det kommer ut i höst inför vintersäsongen, fortsätter Carolina.

Överraskande lätt

Kontakterna som förmedlats via EEN har också lett till ett samarbete med en yrkeshögskola i Slovenien, College of hospitality and wellness. Det planeras nu för både digitala föreläsningar om wellness i naturen och att ta emot studenter på Farm Backsjön. Carolina konstaterar att de digitala affärsmötena via EENs matchmaking aktiviteter gett både nya idéer och kontakter som hon aldrig skulle ha tänkt på innan.

– När EEN på Almi i Jämtland kontaktade mig och tipsade om de här aktiviteterna öppnades helt nya dörrar. Det kom som en överraskning att det var så lätt att hitta spännande samarbeten, säger Carolina.

Carolina Visser, grundare av Farm Backsjön.