Sverige

Sensorbee satsar internationellt med deras lösning för luftkvalitetsövervakning av smarta städer!

Linköpingsföretaget Sensorbee utvecklar en lösning för luftkvalitetsövervakning av smarta städer. Med målet hjälpa städer förstå vilken luftkvalitet man faktiskt har, kan företaget sedan ta fram åtgärder för att förbättra den. Vi ställde några snabba frågor till grundaren och vd:n David Löwenbrand för att få höra lite mer om företagets exportsatsningar.

Sensorbee har idag sex anställda och deras produkter mäter luftkvalitet samt andra typer av mätningar för miljörelaterade behov som temperatur, buller- och ljudnivåer, vätskenivåer med mera. Deras lösning kan installeras överallt där det finns mobiltäckning och produkten kan ställas in för att larma vid avvikelser och kan ge en bild/graf av händelser över tid. Företagets vision är att erbjuda de mest användarvänliga sensorlösningar till SmartCity och nu satsar man på att hitta fler marknader utanför Sveriges gränser.

David, vad är nästa steg i er satsning internationellt?

- I takt med att våra produkter mognar tittar vi nu på fler marknader att bearbeta. Inledningsvis är vi främst intresserade av Nederländerna och Tyskland. Nederländerna tycker vi är intressanta med tanke på deras innovations- och digitaliseringstänkt. Sen har vi fått några förfrågningar från Tyskland, som även är en intressant marknad med tanke på storleken.

Vad är era stora utmaningar i ert exportarbete?

- Vår försäljning är baserad på partners, och arbetet med att hitta partners som har en profil som stämmer överens med vår är ett stort arbete. Vad har EEN hjälpt er med och vad har det lett till?

- Vi har fått hjälp med att se över vår affärsmodell samt att förstå vilka verktyg som finns för att eftersöka partners, vilket har varit mycket intressant. Även de diskussioner vi haft med EEN i Sverige och de personliga kontakter som finns internationellt har varit mycket givande. Under våra coachmöten har vi jobbat med olika verktyg och handlingsplan för att kunna jobba vidare och förbereda oss för de nya marknaderna.

Skulle du rekommendera andra att ta hjälp av EEN?

- Vi har haft mycket bra stöd av EEN-nätverket, och ser det som en stor tillgång i vårt internationaliseringsarbete. Vi kan varmt rekommendera alla som jobbar med export att förstå hur kraftfullt verktyg och nätverk som EEN erbjuder.