Sverige

Ny EU-finansieringsmöjlighet för innovativa företag

European Innovation Council (EIC) (EUs Vinnova) har beslutat om sitt arbetsprogram för 2022. Länk till annan webbplats.

I arbetsprogrammet finns en finansieringsform som passar flest innovationsbaserade små- & medelstora företag. Den finansieringsmöjligheten heter EIC Accelerator. Länk till annan webbplats.

Programmet är uppbyggt som ett bidrag på 70% / minst 500 TEuro samt ägarkapital på maximalt 15 MEuro, för att gå ut med en innovation på en internationell marknad.

Karl-Erik Johansson är EEN-rådgivare hos Uminova och specialiserade på finansieringsmöjligheter inom EUs FoU och innovationsprogram.

Ta del av hans tips för att utvärdera om finansieringen inom EIC Acceleratorn är något för ert företag:

- Börja med att göra en AI-självdiagnos för att se om er innovation passar. AI-plattformen kan komma att vara stängd vissa perioder t o m den 18 februari på grund av förändringar som behöver göras med anledning av det nya arbetsprogrammet för 2022, säger Karl-Erik.

1) Börja med att skaffa ett EU-login för dig som fysisk person Länk till annan webbplats.

2) Logga sedan in med detta på https://accelerator.eismea.eu/login Länk till annan webbplats. och gör diagnosen, samt se resultatet av denna. Förslag på samtliga EU finansieringar som kan tänkas passa kommer upp, vanligtvis är det EIC Acc som är bästa alternativet.

3) För att sedan gå vidare och producera en EIC Acc-Short Application så måste företaget ha en användare i Funding Portal (inkl. PIC-nummer=Participant Indentification Code) Gör det här! Länk till annan webbplats.

4) Gå sedan tillbaka för att producera och skicka in din ansökan här Länk till annan webbplats..

- Om du som företagare behöver rådgivning rörande din ansökan, kontakta gärna EUSME Support. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det är en nationell satsning som sömlöst förstärker EU:s system med Enterprise Europe Network (EEN). Inom EUSME erbjuder vi riktad finansieringsrådgivning rörande EUs olika FoU och innovationsprogram, tipsar Karl-Erik.