Sverige

Stor flygplatskonferens fin chans för Smart Climate

Emma W Flodén, VD Smart Climate

Företaget Smart Climate ska vara med på branschkonferensen RACE Länk till annan webbplats. i Palermo i mars, där regionala flygplatser träffas för att prata omställning och vägar framåt efter pandemin. Det är stöd från Uminova Innovation och Enterprise Europe Network (EEN) som möjliggör resan.

Smart Climate Länk till annan webbplats. har utvecklat ett miljösmart kylnings- och uppvärmningssystem för flygkabiner. Att värma upp och kyla ner flygplan görs traditionellt genom att använda diesel eller elektriskt drivna AC-enheter. Eller till och med en jetmotor (APU) i flygplanet som bränner flygbränsle. Visste du att en APU kan producera upp till 700 kg koldioxidutsläpp per timme? Det motsvarar utsläppen från att köra bil från Stockholm till Barcelona. Med Smart Climates produkt Pure Generation AC kan flygplatser reducera utsläpp med upp till 99 %, samtidigt som flygbolagen sparar pengar.

Emma W Flodén, vd, är taggad.

– RACE är ett värdefullt tillfälle för oss att ta del av vad som händer i flygbranschen just nu när vi står inför ett återuppbyggande efter den tuffa pandemin. Temat för RACE är Building Back Better and Greener. Vi vill hjälpa så många flygplatser som möjligt på resan att just bygga bättre och grönare, och bana väg för omställningen till fossilfritt.

Målet är solklart: att träffa massor med potentiella kunder och landa samarbeten.

– Jag hoppas få presentera vår lösning för riktigt många och visa att det finns hållbara alternativ till både diesel, flygplansbränsle och elektricitet. Stödet från EEN har gett oss många värdefulla kontakter i Europa och på plats i Palermo. Från Uminova Innovation har vi fått ovärderligt stöd i allt från affärs- och organisationsutveckling till finansiella bidrag och PR, säger Emma.

EEN i Västerbotten huserar hos Uminova Innovation. Peter Bäckström, affärsutvecklare hos EEN, bedömer att RACE kan ha fin potential för bolaget.

– Det känns jättepositvt att Smart Climate redan inför RACE har dialoger i gång med flera flygplatser runt om i Europa, och förhoppningsvis kan konferensen i Palermo med fysiska möten föra dessa dialoger snabbare framåt, säger han.

Konferensen på Sicilien är inte det enda Smart Climate har på gång under våren. Av över hundra bidrag är bolaget ett av tolv utvalda att vara med på Almi Pitch som äger rum under Åre Business Forum Länk till annan webbplats.. Det är en unik chans för bolag som befinner sig i tidig fas att få feedback från rutinerade investerare och skapa viktiga kontakter. Bolagen ska pitcha live på scenen och publiken avgör vem som tar hem priset på 100 000 kr.

– Vi kommer ge allt vi kan där. Vi är också inne i en rekryteringsprocess där vi träffar kandidater som kan ansluta vårt team, säger Emma.

Vill du också ta hjälp av EEN för din internationella satsning? Ta kontakt med din regionala EEN-rådgivare.