Sverige

Växande exportförsäljning för svenskt björkvinsglögg i Kina

Glögg gjort på björksavsvin tillhör inte vanligheterna, varken i Sverige eller i Kina, men numera kan både svenskar och kineser avnjuta den ovanliga Jämtländska drycken. Den svenska björkvinsglöggen med det fantasieggande namnet SavGlöd® har blivit högt rankad av kinesiska konsumenter och serveras idag på populära vinbarer och restauranger i Tianjin och de bästa whiskybarerna i Shanghai.

SavGlöd® , som även finns i alkoholfri version, utvecklad av Peter Mosten, grundare av Sav™ och ansvarig för produktutveckling, produktion marknadsföring och export på Savhuset Åre AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.; ett vinhus specialiserade på produktion av unika och exklusiva drycker med björksav tappad från orörda svenska skogar. 2019 påbörjade Savhuset Åre AB sin expansion i Kina. Språkbarriärer, kulturella hinder, låg kännedom om lokala konsumentmarknader, myndighetskrav, avsaknad av lokala distributionsnätverk och rätt partners, gjorde satsningen mycket utmanande och komplex.

Genom sitt samarbete med Almi fick Peter kontakt med EEN-kontoret hos Dalarna Science Park som under många år upparbetat ett stort nätverk i Kina och har lång erfarenhet av att stötta företag som vill satsa på den kinesiska marknaden.

När Peter kom i kontakt med EEN-rådgivarna Marie och Xina, hade de just påbörjat ”China Market Entry” – ett initiativ som introducerar svenska företag på den kinesiska marknaden. Inom programmet erbjuds bland annat utbildningar, test-export och studieresa till Shanghai.

- När man som litet företag ska göra en exportsatsning till ett land man inte känner till, behöver man verktyg för att lyckas, säger Peter.

Eftersom verktygen finns hos EEN, beslutade sig Peter och Savhuset att medverka i China Market Entry-programmet och följde bland annat med på studieresa till Shanghai. Sedan 2019 har Savhuset deltagit i aktiviteter, matchningsträffar, workshops och webinarier via programmet. Under 2020 deltog de via webb-streaming på olika mässor i Sanghai- och Shandongregionerna – regioner som anses mest snabbväxande konsumentmarknaderna inom dryck i Kina, och därmed de mest attraktiva lokala vin- och spritmarknaderna för europeiska varumärken.

EEN har med hjälp av sitt nätverk och sin erfarenhet hjälpt Savhuset att förbereda sig för den kinesiska marknaden och undvika vanliga fallgropar. Via EENs nätverk, har också de lokala marknaderna utvärderats och gjort identifieringen av rätt distributionskanaler mindre komplicerat. Savhuset har också fått hjälp med till exempel bakgrundskontroll av kinesiska företag samt kontroll av företagens kvalitetshantering och riskkontroll.

- Förtroendet för sin affärspartner är otroligt viktigt och här har EEN med sitt nätverk varit ett stort stöd, säger Peter.

En annan del av EENs tjänsteportfölj är expertis och rådgivning gällande regler och standarder i samband med tull-, skatte- och upphovsrättsfrågor. EEN har också varit behjälpliga med kunskap inom asiatisk marknadsföring såväl som översättning av kommunikationsmaterial för den kinesiska marknaden.

När Savhuset har nu etablerat en framgångsrik långsiktig affärsrelation med ett kinesiskt importföretag baserat i Hangzhou. Den första containern med SavGlöd® levererades på sin destination i Kina i februari, distribuerades och såldes omedelbart till lokala vinbarer och restauranger.

Med de Kinesiska hushållens ökande inkomster intresserar sig fler medvetna konsumenter för en hälsosam och kvalitativ livsstil. Näst efter SavGlöd® , introduceras nu även Sav Sparkling och Sav Snaps i produktsortimentet och marknadstesterna tyder på att produkterna kommer att bli minst lika populära som SavGlöd® .

Peter Mosten berättar för EEN att Savhuset har skapat tre nya arbetstillfällen på produktionsavdelningen och planerar att öka sin årliga produktionskapacitet för att möta den snabbt växande efterfrågan från kinesiska konsumenter.

Är du ett litet eller mellanstort företag intresserat av att lyckas internationellt – tveka inte att höra av dig till Enterprise Europe Network. Våra tjänster är kostnadsfria och nätverket finns i nästan hela världen.