Sverige

Superkommunen Umeå en engagerad EEN-vän

Umeå har en av Sveriges högsta tillväxer och har vuxit oavbrutet i 70 år. Detta drivs på av två dynamiska universitet som både lockar studenter och forskare från hela världen, och främjar innovation och utveckling. Umeå är också känt för sitt aktiva och lönsamma näringsliv och effektiva samverkan mellan offentliga sektorer och privata företag, vilket i sin tur lockar nya investeringar och gynnar expansion.

Umeå kommun har under många år haft ett nära samarbete med EEN Västerbotten. Biträdande näringslivsdirektör Åsa Fällman och kollegor, med stenkoll på Umeås näringsliv, träffar Karl-Erik Johansson och Peter Bäckström minst en gång per år för att få senaste nytt, lyfta behov och komma med input. EEN Västerbotten sitter också med i regionens samarbetskluster för export.

Åsa Fällman, som talade på EEN Sveriges nationella konferens i Umeå förra veckan, beskriver sig som en EEN-vän.

- EEN är en jätteviktig part i vårt ekosystem för innovation och affärsstöd just gällande internationalisering. Ert stöd är en fantastisk möjlighet, framför allt för akademinära bolag med inkubatorkoppling eftersom de ofta är ”born globals” och behöver det här stödet ganska direkt, säger Åsa.

En framgångsfaktor i Umeå tror Åsa är att EEN Västerbotten har inkubatorn Uminova Innovation som värdorganisation. En akademinära inkubator för skalbara techbolag som vill göra positiva avtryck, både nära och i ute världen.

- Det är jättebra att EEN Västerbottens stöd ofta kommer in så tidigt här i Umeå. Många unga företag har inte råd att ta hjälp av till exempel Business Sweden. De har inte pengar för att ta position på en marknad utomlands. Att EEN:s hjälp är kostnadsfri är jätteviktigt för dem.

Till andra kommuner har Åsa bara ett tips.

- Samarbeta med det EEN-kontor som du har närmast. För Umeå betyder samarbetet otroligt mycket.

Åsa Fällman

Åsa Fällman på EEN nätverksträff i Umeå. Fotograf: Malin Grönborg

Åsa Fällman

Åsa Fällman och Peter Bäckström (EEN Västerbotten) på EEN nätverksträff i Umeå. Fotograf: Malin Grönborg

Fakta: Superkommunen Umeå som växer så det knakar

  • Har en av Sveriges högsta tillväxt högst tillväxt: senaste fem åren + 8 400 befolkning, + 3 000 företag, + 10 000 arbetstillfällen, + 4 500 bostäder
  • Stora branschbredd: tillverkande (33%), företagsstödjande (35 %) och ortsnära (32%) företag.
  • Umeå universitet är ett fullbreddsuniversitet med ca 37 000 studenter och drygt 4 000 anställda, och är Sveriges mest riksrekryterande universitet
  • Över 50% av boende i Umeå har akademisk examen och nästan 90% gymnasieexamen eller högre.
  • Sveriges största stad utan utsatta områden enligt Polisen.
  • I en ny ranking av framtidskommuner gjord av analysföretaget Dun & Bradstreet ligger Umeå på plats 12. Den enda stad i norra Sverige med på plats 1-22, tillsammans med 10 kommuner i Stockholms län.
  • Umeå kommun ligger på plats 5 i Newsecs kommunranking. Den släpps två gånger per år, fokuserar på Sveriges 28 största kommuner och baseras på en analys av kommunernas bedömda utveckling de kommande åren.
EEN

EEN Sverige på studiebesök hos Komatsu Forest i Umeå. Fotograf: Malin Grönborg