Sverige

Karl-Erik hjälper företagare att maximera chansen till EU-finansiering

Karl-Erik Johansson hos EEN Västerbotten.

Karl-Erik Johansson är övertygad om att fler svenska små och medelstora företag skulle landa EU-finansiering om de bara ansökte.

Det är inte mycket Karl-Erik Johansson hos EEN Västerbotten inte kan om EU:s innovationsfinansiering. I skrivarstugor hjälper han och kollegor små och medelstora företag runt om i Sverige att landa bästa möjliga ansökan, och maximera chansen att få en del av EU:s påse pengar på 10 miljarder euro.

Hej Kalle! Om jag säger att du har svart bälte i att hjälpa små och medelstora företag att söka EU-finansiering, vad svarar du då?

– Ja, det stämmer. Jag har jobbat med att kommersialisera forskningsresultat från Umeå universitet i över 30 år, varav de senaste 21 åren inom EEN och dess föregångare, med just innovationsfinansiering som expertområde.

Varför ska en företagare söka pengar från Bryssel? Vad ligger i potten?

– 10 miljarder euro. Det är så mycket som EU denna sjuårsperiod avsatt i stöd till produktifiering och marknadsförberedelser av tech-prototyper så att de går att sälja på en internationell marknad. Men konkurrensen stenhård. Jag kallar det här EU:s Champions League för innovationsbaserade SME:s. De som beviljas finansiering tillhör Europas topp 100 unicorns-to-be varje år. Möjligheterna för global tillväxt blir stora.

Behöver svenska företag bli bättre på att konkurrera om de pengar som finns?

– Senaste tre åren har 30 svenska företag beviljats finansiering, vilket innebär att vi står oss väl i konkurrensen per miljon invånare som genomsnitt, men vi behöver bli bättre för att ta oss till toppen. Vi på EEN är övertygade att fler företag skulle kunna lyckas få finansiering om de sökte.

EU-ansökan lika med tidsödande krångel tänker nog vissa. Var ärlig nu, är det det?

– Med min och mina EEN-kollegors hjälp behöver det inte vara det. Vi håller återkommande skrivarstugor där vi gör ansökan tillsammans med företagaren. Ansökan görs i tre steg. Först en Short Application där företaget skickar in svar på sju frågor, ett pitchdeck och en tre minuter lång video. Går man vidare är nästa steg Full Application och sista steget är en juryintervju liknande Draknästet på SVT.

Hur gör företagare som vill ha din hjälp?

– Fyller du i formuläret på vår supportwebbsida hör jag eller en kollega av oss för ett förutsättningslöst samtal om dina framtidsplaner och kapitalbehov. Eller så kan du boka in dig direkt på nästa Short Application-skrivstuga 30 maj. Vilket som funkar.

Och det är gratis?

– Alltid.

Kom igång med EEN

Vill du veta mer om EU-innovationsfinansiering och den hjälp EEN erbjuder, kontakta EEN här https://eusme.se/kontakt/ Länk till annan webbplats.

Anmäl dig direkt till skrivarstugan 30 maj här
https://eusme.se/kalendarium/skrivarstuga-eic-accelerator-short-application-9/ Länk till annan webbplats.