Sverige

EEN stärker kvinnor i spelbranschen: Hind Toufgas inspirerande resa

Hind Toufga - en internationell föreläsare, community manager och grundare av Julicia Studio, blomstrar i sitt företag och sina studier efter att ha hittat rätt riktning tack vare Enterprise Europe Networks stöd på sin företagsresa.

Hind står på en scen och håller föredrag

I hjärtat av Nordafrika, mitt i de livliga landskapen i Libyen, började Hind Toufga sin resa. Som tonåring, med ett brinnande intresse för spel i ett samhälle som inte alltid stödde kvinnor som valde icke-traditionella karriärer, följde hon stolt sitt hjärta. Hon flydde från kriget och styrde genom olika kulturer och länder till Sverige, där varje steg formade henne till den kraftfulla kvinna hon är idag. Det här är en sann historia om inkludering och kvinnlig styrka.

Kontakt med Enterprise Europe Network

Med bakgrund inom UX-design och spelutveckling anslöt sig Hind till det lokala spelklustret Mid Sweden Games. Genom klustret fick hon tillgång till Enterprise Europe Network (EEN) hos Almi Mitt i Sundsvall. Tillsammans med EEN-rådgivaren Heli Blomberg utnyttjade Hind nätverkets stöd, vilket lyfte hennes resa till nya höjder.

Affärsdelegation till Helsingfors, Finland

Trots utmaningar efter pandemin, startade Hind eget företag, Julicia Studios, som skapar digitalt innehåll och konsulttjänster för spel inom marknadsföring, underhållning, kommunikation och utbildning. I juni 2023 deltog Hind i en affärsdelegation till Helsingfors. Resan planerades, organiserades och leddes av Heli Blomberg på EEN Mitt i Sundsvall och Johanna Niemistö på EEN Helsinki Region Chamber of Commerce i Helsingfors. Resan inkluderade utbildningsprogram, flera företagsbesök och möten med investerare, branschorganisationer och spelbolag.

Affärsdelegationer är ett av de viktigaste verktygen för Enterprise Europe Network för att sammanföra företag, och just denna resa blev katalysatorn för Hind Toufgas fortsatta företagssaga. Efter att ha haft tankar på att ge upp på branschen deltog hon resan ändå och fann i stället en alldeles ny riktning för hur hon kunde arbeta inom branschen. Inspirerad av det livliga spel communitet och den innovativa andan hos spelindustrins medlemmar, fann Hind sina styrkor, sitt värde och hur hon bäst kunde använda dem.

Kvinnor inom spelindustrin

Som ett resultat förvandlades Hind från en UX-designer och passiv åskådare till en spelinfluencer, talare och specialist inom gemenskapskommunikation. Hon omfamnade sin unika kulturella synvinkel och internationella erfarenhet och använde den för att bryta stereotyper och bana väg för kvinnor inom spelindustrin.

Som ensamstående mamma till två små barn visade Hind stolt upp sin bakgrund som spelutvecklare från Nordafrika och personifierade att kvinnor kan lyckas, trots kulturell bakgrund eller utmaningar i livet. Trots den underrepresentation av kvinnor som finns inom spelbranschen, siktar Hind på att bli en internationell förebild för andra tjejer och kvinnor som är intresserade av branschen.

Samtidigt när Hind studerade marknadsföring och kommunikation blev hon den svenska lokala representanten för Women in Games, ett brittiskt företag som stödjer kvinnor inom spel och e-sport.

Hind står och föreläser på en annan scen.

Ny karriär, nya kontakter och nätverk

Idag är Hind ett bevis på styrkan i motståndskraft, ambition och orubblig beslutsamhet. Hon har fått jobb som Community Manager för Triolith Games AB och arbetar med Nordic Games EMEA som representant för internationella landsdelegationer, och bidrar till deras 20-årsjubileum. Med EEN:s hjälp drevs Hind framåt genom att bygga nätverk och koppla samman spel communities över gränserna. I Helsingfors hittade hon viktiga samarbeten med representanter med den finska spelindustrins representanter.

I nästa steg vill Hind förstärka sin röst som föreläsare, utöka sitt inflytande i nätverk på EU-nivå samt bidra till den kulturella och kreativa industrisektorn.

Hind Toufgas historia är en inspiration för kvinnor i spelindustrin. Genom sin resa banar hon väg för en mer inkluderande och mångsidig spelindustri. Hon inspirerar flickor och kvinnor över hela världen genom att berätta om sin inspirerande resa.

Johanna Niemistö från Handelskammaren i Helsingfors är nöjd med det framgångsrika EEN-samarbetet.

– Det var ett stort nöje att arbeta tillsammans med Heli och det finska spelindustrisamfundet för att förbättra samarbetet mellan de finska och svenska företagen. Affärsdelgationen var årets höjdpunkt. Jag är extremt glad att arbetet har hjälpt Hind så mycket och jag hoppas verkligen att det kommer att bära frukt i framtiden också, berättar Johanna.

– Jag vill vara en länk mellan de europeiska företagen och stödja talanger som Hind i att se sitt verkliga värde. Med en bakgrund som kvinna som bor utomlands, vet jag hur svårt det kan vara att hitta stöd, att höja sin röst och att bli sedd och hörd. Att stödja kvinnor i näringslivet är mitt uppdrag och är något som inspirerar mig, fortsätter Heli Blomberg.

EEN stöttar spelindustrin

Enterprise Europe Network-teamet i Sverige och Finland skapade ett koncept för affärsdelegationer inom de kreativa industrierna. Programmet har tre delar: boot camp med varumärkesbyggande och pitchverkstad före resan, företagsresa med matchmaking, samt uppföljning och hållbarhetskontroll på hemmaplan. Efter att ha arbetat med EEN titulerar hon sig nu som en stark kvinnlig entreprenör med utökat nätverk. Hon är en influencer och en framtida stjärna med ett starkt budskap till andra kvinnor och ensamstående mammor;

– Trots din kulturella bakgrund eller svåra val i livet, om jag kan göra det, kan du det också! Jag blev erkänd för mina insatser som förespråkare för inkludering i spelindustrin och mitt välgörenhetsarbete för att öka medvetenheten om problem inom spelindustrin; som jämställdhet, sexism och säkerhet på spelkonferenser. Jag var med i nyheterna för att ha skapat en kvinnlig workshop som försöker ge kvinnor möjlighet att ta ledarroller som ambassadörer för kvinnor i spelindustrin, avslutar Hind.

Vi på EEN önskar Toufga stort lycka till i framtiden och hoppas få följa hennes längs vägen!

Mer information:

Ms Heli Mirjami Blomberg
Rådgivare internationelisering
+46 70 837 1202
heli.blomberg@almi.se
Almi Mitt / Enterprise Europe Network Sweden