Sverige

Demet ska hjälpa norrländska cleantech-bolag hitta möjligheter i Turkiet

Studenten Demet Sertoglu Tertemiz och Peter Bäckström hos Enterprise Europe Network Västerbotten.

Studenten Demet Sertoglu Tertemiz och Peter Bäckström hos Enterprise Europe Network Västerbotten.

Den 13-14 juni äger Global Innovation Summit Länk till annan webbplats. rum i Istanbul, och Demet Sertoglu Tertemiz kommer att vara på plats för att representera norrländska cleantech-intressen på uppdrag av North Sweden Cleantech. Satsningen görs i samarbete med Enterprise Europe Network Västerbotten där Demet gjort praktik under vårterminen.

Demet ska göra spaningar och knyta kontakter gentemot turkiska aktörer som på olika sätt kan gynna bolag här. Nu vill Demet komma i kontakt med cleantech-bolag i norra Sverige med behov som hon kan ta med sig till Istanbul.

– Jag vill gärna lära känna bolag inom energi, cirkulär ekonomi eller klimatanpassning, som är nyfikna på eller vill hitta exempelvis leverantörer, kunder, forskningsaktörer, projektpartners eller nya produkter och teknologier i Turkiet. Ju bättre koll jag har på behoven här desto mer pricksäkert kan jag arbeta på plats, säger Demet.

Det var i fjol som Demet, idag masterstudent i affärsutveckling och internationalisering vid Umeå universitet, flyttade till Sverige från Turkiet. Hon hoppas stanna i Umeå långsiktigt, och med sin passion för grön omställning och cirkulär ekonomi hitta sätt att bidra till att cleantech-branschen här växer sig ännu starkare.

– Utöver min magisterexamen vid Umeå universitet har jag också en kandidatexamen i Management Engineering från Istanbul Technical University, ett av Turkiets främsta universitet. Jag har nästan fem års erfarenhet av internationell försäljning och marknadsföring i syfte att öka marknadsräckvidd i olika regioner, både i Europa och Asien, säger Demet.

Peter Bäckström hos Enterprise Europe Network Västerbotten är en av initiativtagarna.

– Det känns spännande att använda Demets kunskaper och nätverk på plats för att se om våra bolag här uppe kan hitta spännande samarbeten och möjligheter i Turkiet, ett stort land där det händer mycket inom områden kopplade till omställningen. Jag hoppas att företagare passar på och tar chansen, säger han.

Är du intresserad av affärsmöjligheter i Turkiet, kontakta Demet så snart som möjligt för ett förutsättningslöst samtal om behov.

Kontaktuppgifter
Demet Sertoglu Tertemiz
demet.sertoglu@uminovainnovation.se
073-494 77 38
+90 506 620 68 94 (nås på turkist nummer 12-15 juni)

Om Turkiet

🚀 Turkiet ser växande investeringar i förnybar energi, avfallshantering och initiativ inom cirkulär ekonomi och innovationer inom miljöteknik. Samarbete mellan EU och Turkiet stärker ytterligare landets ställning som en nyckelpartner i den gröna omställningen.

🚀 Strategiska anpassningar till EU:s hållbarhetsmål och regelverk, inklusive European Green Deal, underlättar för svenska bolag som vill samarbeta med aktörer och göra affärer i Turkiet. Som deltagare i EU:s program för den inre marknaden erbjuder Turkiet regelkompatibilitet, vilket underlättar smidigare affärsverksamhet och minskar efterlevnadsrisker.

👉 EU och Turkiet Grön Omställning Länk till annan webbplats.
👉 European Green Deal Länk till annan webbplats.
👉 EU’s Single Market Programme Länk till annan webbplats.