Sverige

Månadens medarbetare på EEN Stockholm, Uppsala, Sörmland: Tamara Paravlic

Som första Handelskammaren i Sverige, har Stockholms Handelskammare integrerat EEN i början på året. I samband med detta värdorganisationsbyte har EEN i denna region fått en ny kollega. Tamara Paravlic har gedigen internationell erfarenhet, talar fyra språk, har studerat internationell utveckling i Wien, grundat en humanitär organisation för att främja samarbetet mellan hemlandet Bosnien och Hercegovina och dess största investerare Österrike, har sedan arbetat inom finansbranschen i Tyskland och har nu återvänt hem till Sverige.

Tamara Paravlic, EEN advisor - internationalisation and business development

Hur känns det att vara i Sverige igen?

Borta bra, men hemma bäst, som man säger. Det finns många fördelar med Sverige som vi kan vara stolta över. Arbetsmiljön, den icke-hierarkiska arbetsstrukturen och work-life balansen här är något som är unikt om man jämför med många länder. Utomlands väcker ens svenska bakgrund positiv uppmärksamhet och värderas högt i arbetslivet. Tycker dock att den svenska arbetsmarknaden kan bli bättre på att matcha de som arbetat utomlands med de lediga jobb som finns här. Det finns en mycket kompetent arbetskraft som återvänder eller kommer till Sverige för första gången. Stockholms Handelskammare är ett utmärkt exempel där man har lyckats känna igen värdet av medarbetarnas utländska utbildning, kompetens och erfarenhet. Inte minst därför känns det väldigt roligt att ha EEN här, där företagen vi träffar kan dra nyttja av de unika färdigheter, de som jobbar här besitter.

Vilket är ditt bästa tips för att lyckas på den internationella marknaden?

Ett bra tips att lyckas generellt är att på ett enkelt sätt kunna presentera det företaget gör och vart det är på väg. Många företag vi träffar har svårigheter med detta, även om det i bakgrunden ligger en bra affärsidé bakom. Sedan är det viktigt att använda lokal kompetens som finns på den marknaden man vill etablera sig på. Just därför är EEN utan like med sitt internationella nätverk och över 3000 kollegor världen över.

Mer information:

Ms Tamara Paravlic
Business advisor internationalisation and business development
tamara.paravlic@stockholmshandelskammare.se
Stockholms Handelskammare/ Enterprise Europe Network Sweden