Pileus tar svensk vindkraftsteknik till världen – med hjälp av EEN
Att förutse nedisning på vindkraftverk 24 timmar i förväg, det är vad företaget Pileus gör. Nu tar de steget ut på den internationella marknaden, med stöd från Enterprise Europe Network (EEN).

Jens Sperens och Ida Eliasson från Pileus.
Pileus är ett teknikbolag baserat på mångårig validerad forskning vid Luleå tekniska universitet, som erbjuder en lösning på ett globalt problem: isbildning på vindkraftverk i kalla klimat. Med sin prognosteknik gör de vindkraften mer lönsam och planerbar.

– Vi maximerar värdet av vindkraft i kallt klimat genom att lämna prognoser på nedisning 24 timmar innan handelsdagen. Nu är det dags för expansion ut på den globala vindmarknaden. Nedisning är ett globalt problem som finns i till exempel Kanada, Spanien, Japan och länderna runt Alperna, säger Jens Sperens, vd på Pileus.
För att lyckas med sin internationalisering behövde Pileus förstå olika marknader och identifiera vilka som hade störst potential. Där kom EEN med i bilden.
– EEN har hjälpt oss med marknadsförståelse, inträdesbarriärer och varit en konkret dörröppnare till företag vi skulle kunna samarbeta med, säger Jens Sperens.
Resultatet blir en snabbare väg för svensk teknik ut på global marknad, menar han.
– Vi har kunnat korta ner time to market och göra en mer direkt och effektiv bearbetning av en marknad. Du får ut snabbare svar på om marknaden är rätt med hjälp av den här dörröppnaren. Genom att använda varma ingångar och upparbetade kanaler kan du ta effektiva genvägar för att provtrycka de första skotten på en marknad eller strategiskt positionera dig bättre.
Pileus har precis börjat sin internationaliseringsresa men ser redan ett positivt intresse.
– Vi har tecknat vårt första samarbetsavtal med Kanada, vi håller på att undersöka den österrikiska marknaden och har fått förfrågningar från Litauen och Finland.
Som startup är tid och resurser alltid en utmaning, något som gör EEN:s stöd extra värdefullt enligt Jens Sperens.
– Skulle jag själv ha behövt göra det arbete som EEN gjort hade det inte funnits tid i kalendern. Dessutom så har de kunskapen. Det blir en ännu större besparing att de som kan detta göra det än att jag först ska lära mig och sedan utföra det.
Pileus har främst samarbetat med Lars-Åke Isaksson på EEN Norrbotten och Peter Bäckström på EEN Västerbotten, och Jens Sperens ser EEN som en strategisk samarbetspartner även framåt.

Jens Sperens, Pileus, och Lars-Åke Isaksson, LTU Business och EEN Norrbotten.
– Vi vill vara etablerade på 10–11 marknader inom några år. Tanken är att upprepa processen vi gjort tillsammans med EEN, att identifiera nästa marknad, öppna rätt dörrar och skapa samarbeten. Jag tror på att såna här samarbeten sträcker sig över flera år, där man först testar och sen när man börjar lära sig så har man ännu mer nytta av varandra. När nätverket känner till vilka vi är så kan man bli mer träffsäker, säger Jens Sperens.