Sverige

Nelson Garden tar hem miljoner från EU

EEN-kontoret i Växjö stöttade Nelson Garden med ansökan till SME Instrumentet inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020. Konkurrensen mellan ansökningarna var stenhård, men de lyckades och blev beviljade närmare 12 miljoner kronor. Pengarna används till att vidareutveckla deras odlingsmetod "Optigrow".

Fröet till dotterbolaget Nelson Seed Developmentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster såddes då forskaren Dr Tongyun Shen vid Lunds Universitet kom i kontakt med Torsten Nilsson på Nelson Garden i Tingsryd. Hon hade utvecklat en ny prisbelönt metod för att vitalisera fröer som har många fördelar jämfört med andra kända metoder. Bolaget är nu inriktat på utveckling och försäljning av maskiner som ska kunna vitalisera större mängder fröer ute på plats hos de företag som förser odlare i olika länder med utsäde.

Metoden, som heter Optigrowlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, gör att fröerna gror snabbare och får längre hållbarhet, vilket resulterar i kraftigare och mer snabbväxande plantor. Optigrow kan komma att revolutionera ekologisk odling och har redan uppmärksammats på Chelsea Flower Show i London med utmärkelsen ”Garden Product of the Year 2018”.

EEN och Nelson Garden fortsätter det framgångsrika samarbetet för att kommersialisera metoden samt förbereda bolaget för expansion på en internationell marknad.

Klicka här för att komma i kontakt med EEN i Växjö

Klicka här för att läsa mer om hur du kan få hjälp med din ansökan till SME Instrumentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster