Sverige

Svensk teknik för varmvatten utan energiförluster testas i Nederländerna

Luleåbaserade 3eflow kommer inom kort att pilottesta sin energibesparande teknik hos 26 hushåll i Nederländerna – något som blivit möjligt genom samarbetet med Enterprise Europe Network.

Företaget startades 2009 av Erik Abbing, som hade en idé om hur man skulle kunna komma tillrätta med energi- och vattenslöseriet i tappvattensystem. Idag arbetar nio personer med vad de kallar intelligent tappvattensystem. Deras tekniska lösning innebär ett helt nytt sätt att närma sig problemet med energislöseri och onödigt hög vattenförbrukning på grund av att det tar en stund innan vattnet blir tillräckligt varmt när man sätter på vattenkranen.

I traditionella vattensystem ligger varmvattnet kvar i rören efter att man stängt av kranen. Vattnet kallnar så småningom och detta gör att energi går förlorad. Med 3eflows system går varmvattnet i stället tillbaka till källan. Detta motverkar även den biofilm och temperaturzon som gör att legionella-bakterier kan förekomma.

Sommaren 2017 lyckades företag få pitcha sin tekniska lösning pitchade på ett EEN-event i Amsterdam, där de vann och därmed fick möjligheten att göra en pilot tillsammans med det nederländska byggföretaget KIEN. 3eflows lösning kommer att testas i Elkien City Lab, vilket innebär att 26 anslutna hushåll får möjlighet att prova företagets lösningar.