Sverige

Färgsprakande utveckling på Ringön gav europeiskt samarbete

När Göteborgsföretaget behövde sänka sina produktionskostnader blev lösningen att söka affärspartners i Europa – och intresset var stort.

Inkit AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. jobbar i huvudsak med att ta utveckla och sälja bläck med tillhörande hårdvara för industribruk. Varje sorts bläck anpassas för sitt användningsområde, det kan användas till allt från märkning på gipsskivor till datummärkning på ägg. Företaget har mycket nytänkande inom bläckstrålemärkning och innehar unika patent inom området. 

-  I lokalerna i Göteborg sker tillverkning av allt vårt bläck och även utveckling och testning, berättar grundaren Per Nilsson.

Öppnade dörrar till Europa
Det var när Inkit insåg att de behövde se över
produktionskostnaderna de fick kontakt med Enterprise Europe Network (EEN).

– I detta fallet gäller det en av våra behållare till de dunkar bläcket förvaras i, berättar Per. Produktionskostnaderna i Sverige har stigit och vi ville se över möjligheterna att sänka dessa kostnader, för oss är det viktigt att hålla kostnaderna nere och kunna lägga pengarna på det som ger långsiktigt värde i bolaget – utveckling och på sikt tillväxt.

Karin Grundskog, affärsutvecklare på EEN-kontoret hos Business Region Göteborg, berättar att att det är det som är hennes roll, att öppna dörrar och att matcha företag i Europa på ett så effektivt sätt som möjligt.

– När Per kontaktade oss publicerade jag förfrågan i vårt verktyg vi använder för att matcha affärsförfrågningar mellan företag i Europa. Vi fick in en mängd intresseanmälningar från hela Europa, berättar Karin.

Av dessa visade sig två vara särskilt intressanta och efter ett noggrant urval hamnade uppdraget hos ett finskt företag som idag har gjort första leveransen av boxar till Inkit.

– Tack var Enterprise Europe Networks sätt att jobba med företagsmatchning sparade vi mycket tid jämfört med om vi själva skulle lagt den tiden för att hitta rätt partner, betonar Per. Jag kan mycket väl se att vi kommer ta hjälp igen av Enterprise Europe Network.

Klicka här för kontakt med EEN-kontoret på Business Region Göteborg