Sverige

Familjeföretaget i Hälsingland på en av Kinas största retailkedjor

Familjeföretaget Tevsjö destilleri Länk till annan webbplats., med anor 200 generationer tillbaka, och med ett unikt och hållbart kretsloppstänk i sin produktion, finns nu hos den stora kinesiska e-handelsjätten Fruitday.

Livsmedelsprojekt med testimport till Kina

Det var under hösten 2017 som Jonas Larsson fick en inbjudan från Enterprise Europe Network (EEN) i Dalarna och Gävleborg att delta i en ny projektsatsning för livsmedelsföretag nyfikna på den kinesiska marknaden.

Projektet "China Market Entry" gick ut på att genom en samarbetspartner, Scandic Sourcing, på plats i Shanghai, exportera en mindre volym produkter till Kina för att testa mot kinesiska regelverk, samt kinesiska inköpare och konsumenter för att därefter fara till Kina och delta i Asiens största livsmedelsmässa SIAL2018. På så sätt minimerades risken, då exporttestet var ett "soft" snarare än "skarpt läge" utan ett bindande avtal på andra sidan.

Mässa och Matchmaking på plats i Shanghai

I maj 2018 var det dags att fara till Shanghai och under två intensiva veckor delta i olika aktiviteter anordnade av EEN och Scandic Sourcing. Bland annat en matchmaking i Shanghai arrangerad av EEN i Shanghai, där Jonas fick kontakt med en inköpare från e-handelsföretaget Fruitday som var mycket intresserad av hans produkt Chai Vodka.

Fruitday är en e-handelsjätte som startade 2009 med att leverera färsk frukt direkt till dörren. Deras unika koncept är att de levererar inom 29 minuter från det att du beställt dina varor. Idag har Fruitday mer än 15 miljoner kunder och levererar mer än bara frukt i över 300 städer i Kina.

Under sommaren 2018 höll Jonas kontakten med Fruitday och i november började förhandlingar om avtal. Nu kan man hita Tevsjö Vodka från Hälsingland på Fruitday's dotterbolag City Shop – en hyperstore-kedja med onlinebutik.

- Projektet China Market Entry var otroligt bra organiserat – det var ovärdeligt för oss, säger Jonas och har alla intentioner att fortsätta jobba med EEN.

Klicka här för att komma i kontakt med EEN Dalarna/Gävleborg för att se hur vi kan hjälpa ditt företag.

Tevsjö destilleri