Sverige

Åry – tillverkare av vackra brickor sedan 1952

Företaget Åry Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillverkar främst serveringsbrickor och skärbrädor av hög kvalitet i björkfanér men har också ett vackert utbud av bordstabletter och glasunderlägg. Genom bolaget Åry Home skapar de också brickbord och hyllor de kontinuerligt har olika designsamarbeten. De har producerat serveringsbrickor sedan 1952 i olika storlekar med olika design och kan dessutom skapa bolagsspecifika brickor som är funktionella och hållbara ur en miljömässig synpunkt.

Den svenska marknaden är deras största men de har också köpare i bland annat Finland, Storbritannien, Frankrike, Korea och Japan.

Företaget deltog på ett EEN-event för att lära sig mer om den japanska marknaden. Sara Åberg från Åry förklarar att det är nyttigt att få höra om hur den japanska affärskulturen fungerar och att hon har lärt sig både nya saker och fått repetition på viktiga punkter att ha med dig, så som hur den nästan ceremoniella visitkortöverlämningen sker i Japan. Något nytt hon tar med sig är den klädkoden föredragshållaren Anna Kalmi berättar om, där exempelvis jeans och shorts inte uppskattas.

Sara Åberg beskriver hur EEN på Almi i Växjö har hjälpt Åry att träffa andra företag i olika branscher och att få upp ögonen för både möjligheter och svårigheter inom export. De har fått hjälp att söka upp potentiella kunder vilket har varit väldigt värdefullt, och dessutom fått hjälp med att välja vilka marknader de ska satsa på för export. Bland annat har de genom EEN fått nya kontakter på Island.

Saras tips till andra företag som vill satsa på export är att fokusera på relationsbyggande och att hitta en distributör som är återförsäljare till ett mindre urval av märken, men också att det då är viktigt med tydliga avtal kring hur ens produkter ska distribueras och visas upp i kataloger, på mässor och liknande.

Vill du också komma i kontakt med EEN för att få stöd i din internationella satsning?

Klicka här för att hitta ditt närmsta EEN-kontor.

Bild på Årys brickor

Bild på Årys brickor