Sverige

FV Peter Bäckström, affärsutvecklare Enterprise Europe Network/Uminova Innovation, med Patrik Rydén och Hugo Englund från NorthStat, Ellenor Koppari från Stunder samt Lisa Aasa från Vitala Health.

Steget närmare spanska marknaden för tre HealthTech startups

I mitten av februari arrangerades Transfiere i Malaga, en mässa för innovation, tech och forskning. Över 4300 personer deltog samt 500 företag, hubbar och innovationsfrämjare från 39 länder.

Tre health-tech bolag från Uminova Innovation i Umeå handplockades för resan; NorthStat, Stunder och Vitala Health. Vitala Health möjliggör individanpassad medicinsk träning och rehabilitering på ett automatiserat och skalbart sätt. Med medicinsk träning kan personer med kroniska sjukdomar bromsa sjukdomsutvecklingen, minska risken för följdsjukdomar samt öka fysiskt och psykiskt välmående. Vitala har lanserats i Sverige och Finland, och är nu på jakt efter nya marknader inom EU.

– Vi har fått flera viktiga kontakter gällande både finansiering och möjliga pilotkunder. Det är svårt att innan lansering i ett nytt land hitta rätt, så vi är därför positivt överraskade över hur många riktigt bra leads vi har att följa upp efter mässan. Vi är riktigt nöjda, säger Lisa Aasa medgrundare och COO Vitala Health.

Förutom Uminova Innovation och Enterprise Europe Network deltog representanter från Region Västerbotten och Umeå Universitet.

– Tack vare det nätverk som Manuel Gonzalez-Garcia MD PhD, överläkare och Innovationsstrateg vid Region Västerbotten byggt upp i Malaga via Västerbotten utan gränser samt våra lokala EEN-kontakter i Malaga kunde vi ge bolagen en bra start för att utforska den spanska och Andalusiska hälso- och sjukvårdsmarknaden, säger Peter Bäckström.

Peter beskriver hur stödet för bolagen ser ut, från prepping till uppföljning efter resan.

– Vår process med startup-bolagen i samband med en sådan här aktivitet innehåller förberedande delar så som definiera målsättningar, sälj-pitchen och prospektering. Vi stödjer dem på plats samt, någon vecka efter hemkomst, har uppföljning för att tanka av lärdomar och nästa steg. Även om vi som företagsfrämjare serverar dem varma ingångar, praktiska tips och nätverk så är den ändå alltid bolagens egna ansvar att ta vara på de möjligheter som ges. Det var fantastiskt att se hur dessa startup-bolag verkligen tog chansen under dagarna i Malaga, säger Peter.

Vill du också komma i kontakt med EEN, hör av dig till ditt närmsta EEN-kontor. Länk till annan webbplats.