Sverige

Andreas Vidman, VD och grundare Prediktera, samt bild från hyspex.com

Umeåbolaget Prediktera med i banbrytande EU-projekt för effektivare, säkrare och hållbarare gruvdrift

Idag är gruvdrift avgörande för att skaffa fram kritiska råvaror som krävs för att driva på den gröna energiomställningen. Materialen används i allt från elfordon till vindkraftverk. M4mining är ett EU-Horizon projekt med målet att ta fram lösningar som genom att kombinera drönar-och satellitteknik gör det möjligt att kartlägga och övervaka gruvområden för att bättre planera materialborttagning och miljöhantering.

Projektet består av handplockade forskare, ingenjörer, geologer och utvecklare från olika länder och branscher. En av dem är det världsledande umeåbolaget Prediktera som med över 15 års erfarenhet av data-och bildanalys tillhandahåller toppmodern programvara för forskning och industri.

– Projektet m4mining ger oss en unik möjlighet att utveckla en lösning för ett helt nytt användningsområde med mycket stor kommersiell potential. Idag har vi framför allt kunder som använder vår teknik för att göra analyser i laboratorier eller in-line i processindustrier, säger Andreas Vidman VD och grundare Prediktera.

– Målet i detta projekt är att utveckla en integrerad metod som gör det möjligt för gruvföretag att med hjälp av fjärranalys och drönare kunna analyser och klassificera mineraler i realtid. Detta kommer skapa väldigt stort värde och bidra till effektivisering för gruvindustrin under utvinning och för övervakning av miljöpåverkan, säger Andreas Vidman.

Prediktera har under många år fått support av Enterprise Europe Network och inkubatorn Uminova Innovation i Umeå.

– Att medverka i ett sådant Horizon Europe projekt är en fin möjlighet för ett företag som vill exploatera ett nytt segment för sin teknologi utan att behöva ta en för stor ekonomisk risk, säger Peter Bäckström, Affärsutvecklare på Enterprise Europe Network vid Uminova Innovation.

Intresserad av m4mining? Läs mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Intresserad av Horizon Europe? Läs mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.