Sverige

Syskonen Petter, Lisa och Petter Aasa är kärnteamet i Vitala. Föräldrarna Ulrika och Björn Aasa är välkända namn inom fysioterapi och idrottsmedicin.

Vitala utvalt till internationell AgeTech-accelerator i Boston

Vitala Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en av nio startups som antagits till MassChallenge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Boston, den första acceleratorn för innovatörer på tema AgeTech i regi av AARP AgeTech Collaborative. Under sex veckor kommer de antagna bolagen, baserade i olika delar av världen, navigeras genom komplexa HealthTech-reglerverk och få vass hjälp av experter för att kalibrera och utveckla sina affärsstrategier.

– Med en exploderande befolkning över 65 år är det absolut nödvändigt att vi hittar lösningar för att stödja hälsosamt åldrande. Innovationerna från de utvalda grundarna tar inte bara tar itu med komplexa problem som vårdkoordinering utan utvecklar också medicintekniska produkter som har löftet att göra livet lättare för den åldrande befolkningen. Vi är entusiastiska över potentialen i lösningarna, säger Will Magruder, vice president hos MassChallenge.

I ett nära samarbete med läkare, fysioterapeuter och forskare är inkubatorbolaget Vitala först ut i världen med att skräddarsy träningspass utifrån användarens unika förutsättningar, som till exempel medicinska diagnoser, funktionsförmåga, dagsform och egen målsättning.

– Att bli utvald som en av nio startups, och dessutom som det enda europeiska bolaget, är en betydande milstolpe för oss. Det här är ett globalt nätverk med enastående kunskap inom innovation och framåttänkande. Vi insåg snabbt att detta program var perfekt för oss. Genom MassChallenge och AARP AgeTech Collaborative får vi möjlighet att bygga upp ett nätverk av experter och mentorer samtidigt som vi förbereder oss för att etablera oss i USA och växa, säger Lisa Aasa, operativ chef.

Programmet sträcker sig över sex veckor och innehåller föreläsningar och möjligheten att löpande bolla tankar och idéer med olika experter. Deltagarna får också tillgång till ett brett nätverk av kontakter och ett digitalt bibliotek med mallar, artiklar, verktyg, tjänster plus en resursbank.

– Vi har redan varit i gång i några veckor och är väldigt nöjda med programmet hittills. Vi är fyllda av förväntan och är redo att ta oss an de kommande utmaningarna med full kraft. Det här kan öppna upp stora möjligheter för oss och vi ser fram emot att se hur allting utvecklas. Inom kort kommer vi att påbörja vår pitchträning inför en presentation vid acceleratorns slut där vi får chans att presentera vår affärsidé inför olika investerare, säger Lisa.

Peter Bäckström från EEN, har stöttat bolaget senaste året. Bolaget får också affärsstöd från Uminova Innovation i Umeå.

– Genom en tät dialog med Vitala har vi genom vårt internationella nätverk identifierat och approcherat relevanta kontakter och program. Lisa och Petter har med stor professionalism tagit tillvara på dessa möjligheter. Vi vet att många av de startups och scaleups vi hjälper har globalt konkurrenskraftiga lösningar. Att Vitala, som enda europeiska bolag, blivit utvalda till MassChallenges AgeTech-program är ett bra bevis på de är något spännande på spåret i USA. Med grundarnas handlingskraft, lyhördhet och driv är jag övertygad att de kommer ur programmet med er rad nya lärdomar, ett starkare nätverk och nya samarbeten i USA, säger Peter.