Sverige

EENergy - EU-stöd för energieffektivisering för små- och medelstora företag

Den nyligen presenterade EENergy-utlysningen, ett EU-stöd för energieffektivisering av små- och medelstora företag, presenterades under ett webinar. Små och medelstora företag (SMF) har möjlighet att ansöka om €10 000 för insatser som reducerar energiförbrukningen med minst 5%. Webinaret, ledd av Malin Jönsson och Stefan Frylebäck från Almi och Enterprise Europe Network i Jönköping, introducerade företag till en möjlighet att få stöd för att minska sin energiförbrukning.

Den nya EENergy-utlysningen har en total budget på 9 miljoner Euro och möjliggör för 1800 företag att söka. I Sverige är initialt 36 företag berättigade att söka, men vid behov kan fler tillåtas om andra länder inte fyller sina kvoter. Läs mer om EENergy Grant här

Under webinaret diskuterades kriterierna för att söka stödet, där företag måste visa minst 5% minskning av energiförbrukningen. Åtgärder som investeringar i solpaneler, övergång till LED-belysning och reglering av utrustning presenterades som möjliga energieffektiviseringsåtgärder.

Företagen uppmanades att agera snabbt för att dra nytta av detta stöd och möjligheterna det erbjuder. Utlysningen stänger den 15 maj, och resultatet om vilka som får stödet förväntas meddelas den 30 maj. Efter att avtal har signerats kan företagen påbörja sina projekt.

Webinaret avslutades med en frågestund där bland annat frågor om ansökningsprocessen och rapportering behandlades.

Välkommen att ta kontakt med din lokala EEN-rådgivare för eventuella frågor eller för att komma vidare med din ansökan. Kontaktuppgifter hittar du här: Kontakt | Enterprise Europe Network Länk till annan webbplats.

Missade du webinaret eller önskar se det i efterhand så finner du inspelningen här nedan.

Presentation 28 feb EENergy webinar Pdf, 1.1 MB.

Q&A Webinar Pdf, 240.8 kB.