Sverige

Hej Matthias Eliasius och Felix Olsson, månadens EEN-medarbetare!

Denna månad har vi glädjen att presentera två relativt nya EEN-kollegor som under våren börjat arbeta inom EEN Mälardalen.


Matthias Eliasius

Matthias arbetar med affärsutveckling med fokus på ekonomi och lönsamhet samt internationalisering och har sin utgångspunkt på Västeråskontoret. Han är utbildad ekonom med ett brinnande intresse för entreprenörskap och utmanande problemlösningar. Matthias är van att arbeta i en snabbt föränderlig värld från sin bakgrund som business controller på en startup, project controller på ett multinationellt företag och som egenföretagare inom e-handel.

Vad är det bästa med ditt jobb i EEN och hur har din första tid varit?
– Som företagare kan man känna sig ganska ensam när man ska ut på nya marknader utanför Sverige. Det bästa med mitt jobb är att jag får möjlighet att hjälpa små och medelstora företag som tillväxtpartner i deras internationaliseringsresa. Detta sker genom EEN:s breda nätverk och tjänsterna vi erbjuder i form utav kostnadsfri rådgivning, innovationscoachning och tillgång till våra internationella affärskontakter.

Min första tid inom EEN har varit fantastiskt där jag fått träffa flera företag med internationella ambitioner och fått möjlighet att bistå med vår support i de utmaningarna respektive företag står inför.

Vad är ditt bästa råd till företagare?
– Det kan vara svårt att hitta nya internationella affärskontakter därför vill jag slå ett slag för vårt verktyg EEN-match som är en databas med över 15 000 samarbetsförfrågningar vilket du som företagare kan bli en del utav genom att lägga upp en egen profil på det du eftersöker eller kan leverera. I EEN-match kan man söka bolag eller akademiska partners för att tillverka, distribuera, utveckla och leverera dina produkter, idéer och tjänster. Tveka inte på att ta en första kontakt med mig eller någon utav mina kollegor inom EEN för att höra mer om databasen eller övriga tjänster vi erbjuder. Er framgång är vår framgång, så hoppas vi hörs snart!

Felix Olsson

Felix är en ekonom och företagsledare med över 10 års erfarenhet. Han har en bakgrund inom företagsekonomi och finans med en kandidatexamen från Linköpings Universitet och ytterligare kurser från Hawaii Pacific University. Felix har haft en varierad karriär, inklusive att vara VD för WRAP International, ett programvaruföretag med export på globalnivå, där han ledde en framgångsrik försäljning av verksamheten. Han är för närvarande företagsrådgivare på EEN och Almi Företagspartner i Östergötland, där han hjälper företag att förnya och växa på en internationell marknad.

Vad är det absolut bästa med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb är möjligheten att stödja företag med internationella ambitioner. Som en del av Enterprise Europe Network (EEN), får jag tillfälle att hjälpa företag att innovera och växa internationellt​​. Jag har också privilegiet att arbeta med Almi, Sveriges mest aktiva företagsutvecklare, för att erbjuda affärsutveckling till företag med tillväxtpotential, oavsett om de är i uppstartsfasen eller redan etablerade företag​​.  

Vad ser du mest fram emot?
– Jag ser fram emot att använda EEN:s nätverk som sträcker sig över mer än 60 länder och innefattar mer än 3000 experter från över 600 medlemsorganisationer, vilket ger oss en enorm mängd resurser och expertis att dra nytta av​​. Tillsammans med Almi kan vi erbjuda företagare den support de behöver för att utvecklas och växa​​.

Vad är ditt bästa råd till företagare?
– Mitt bästa råd till företagare är att inte tveka att söka hjälp. Att expandera internationellt kan vara ett stort projekt som kräver både tålamod och noggrann planering. Det finns många frågor att ställa, men också många resurser att dra nytta av. Både Almi och EEN erbjuder en rad tjänster, från rådgivning och marknadsinformation till innovationssupport​. Att hitta en betrodd rådgivare tidigt i processen kan göra en stor skillnad i hur framgångsrik din internationella expansion blir.

Kontakta Matthias eller Felix om du vill bolla dina idéer och utmaningar.